10 Ocak 2017 Salı

Pasaport Nasıl Alınır ?

1 yorum
2016 yılından beri istediğim ama yeni yılda ancak alabildiğim pasaportuma dün itibariyle kavuştum. Sanki 10 yıllık Amerika vizesi almış kadar mutluyum dünden beri..

Bugün de size pasaport çıkarmak için bilmeniz gerekenleri soru cevap şeklinde anlatmak istedim.

  • Pasaport Başvurusu İçin Ne Yapmam Gerekiyor?
İşe her şeyden önce randevu alarak başlayabiliriz. Çünkü randevu bulabilmek gerçekten çok zor. Ben yılbaşını yurt dışında geçirmek istedim. Ama pasaport randevusu en erken 4 Ocak'a verildiğinden planlarım suya düştü. O yüzden işe ilk önce randevu alarak başlamakta faydar var. Randevu alabileceğiniz adres. E-Pasaport Aşağıda gösterdiğim yerden gelen soruları cevaplayarak ilerleyebiliyorsunuz. 

  • Pasaport Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
En az 2 adet biyometrik fotoğrafınız elinizde hazır olsun. Fotoğrafta dikkat etmeniz gereken hususlar var. Son 6 ayda çekilmiş olması, dişlerinizin gözükmemesi ve saçlarınızın toplu olması gerekiyor. 
Diğer gerekli evraklar ise pasaport harcınızı yatırdığınız bankadan alacağınız dekont ve nüfus cüzdanınız.
  • Pasaport Ücretleri Ne Kadar ve Nereye Ödenir?
Pasaport ücretleri kaç yıllık alacağınıza göre değişiyor. 6 aylık olarak başlayan pasaport süreleri 5 ve üzeri yıllara göre. Tabi her birinin de ayrı ayrı ücretleri var. Bu arada şunu da söylemeliyim ki 6 aylık pasaport sahibi vize başvurusu yapamıyor. Bilginize..

2017 Pasaport Harç ve Defter Bedelleri

Harç Bedeli
Defter Bedeli
Toplam
6 AY
120,1 TL
94 TL
214,1 TL
1 YIL
175,5 TL
94 TL
269,5 TL
2 YIL
286,4 TL
94 TL
380,4 TL
3 YIL
406,7 TL
94 TL
500,7 TL
4 – 10 YIL
573,1 TL
94 TL
667,1 TL
Pasaport ücretlerini bütün bankalar aracılığıyla ödemesini gerçekleştirebilirsiniz. Bankaya gittiğinizde nüfus cüzdanınızın muhakkak yanınızda olması gerekiyor. Ödemeyi yaptıktan sonra dekontunuzu almayı unutmayın.

  • Pasaport İşlemleri Ne Kadar Sürüyor?
Kendimden örnek vererek konuşabilirim ki 4 Ocak pasaport randevusuna gittim. 9 Ocak günü PTT kargo ile elime geçti pasaportum. Pasaport şubelerinde 3 gün olarak yazsa da yoğunluktan dolayı bu süre bir haftayı bulabiliyor. Şubede ki polis memuru yoğunluktan bahsedince bir haftayı gözden çıkartmıştım ama araya hafta sonu girmiş olmasını saymazsak yaklaşık 3 günde geldi benim pasaportum. 

Şunu söylemem de fayda var. Bu anlattıklarımın hepsi 18 yaş üstü ve umuma mahsus yani bordo pasaport için gerekli. Diğer pasaport işlemleri için bir bilgim yok. 

Pasaportumu aldığıma göre şimdi nereye gideceğime karar verme zamanı. Burayı mutlaka görmen gerekiyor dediğiniz bir yer varsa lütfen benimle paylaşın. 

Gidilecek terler listesi hazırlamaya başladım. 

Devamını oku..